Menü Bezárás

Melyik a legjobb papír a makettekhez?

Miniváros makettjei jelenleg még csak letölthető változatban érhetők el. Teljesen jogos a kérdés: milyen papírra nyomtass? A legismertebb papírtipusok: fotópapír, műnyomó papír, ofszet papír (fénymásoló papír).

Először nézzük a papír felületét.
A felület alapvetően egyéni ízlés kérdése, van akinek a fényesebb és van, akinek a matt felület tetszik. Nekem személy szerint a matt a szimpatikusabb, mert nem tükröződik, nem fénylik, ami – valljuk be – nem lenne élethű. Én legalábbis még nem láttam fényes téglafalat :). Emiatt a fotópapír nálam kiesett, mert bár vastagságban jó lenne (200-270 gr-os papírok), a fényes felület azonban nem a legmegfelelőbb. A műnyomó papírok szintén fényesebbek (még a matt is), de ezt már érdemes lehet kipróbálni. Nekem személy szerint az ofszet papír jött be (pl. a ProDesign 280 gr-os fénymásoló papírját próbáltam, egy sarki papírírószer boltban vettem 36.-/db áron).

A papír vastagságával kapcsolatban az lehet az egyik probléma, hogy az otthoni nyomtatód bizonyos vastagság felett már nem veszi be a papírt (csak egy kis kézi rásegítéssel). Ezért javaslom, nézd meg a nyomtatód leírását, milyen papírvastagságot kezel biztonsággal.
A legvékonyabb papír, amivel sikeresen teszteltem a makettek összeállítását egy 190 gr. műszaki rajzlap volt, melyet a Tescoban vettem (10-es kiszerelésben kapható, a Herlitz a forgalmazója). Ezt a papírt a nyomtató simán vitte, a hajtogatáshoz szükséges karcolás még nem vágta át a papírt, a ragasztástól csak minimálisan ázott át (ez később megszárad), és még pont annyi tartása, merevsége van, amennyi szükséges az összeállításhoz. Ezzel együtt minél vékonyabb a papír, annál jobban kell figyelni a karcolás erősségére, a ragasztó mennyiségére, és az összeillesztésnél is óvatosan kell terhelni a papírt, mert könnyebben gyűrődik, szakad.
Még egy információ: 300 grammnál nagyobb papírral nem érdemes kisérletezni, mert az már túl vastag. Én biztosra mentem, ezért a mintadarabokat digitális nyomdától rendeltem. A fotózott maketteket 300 grammos matt ofszett papírra nyomtattam, az útelemeket pedig 200 grammos papírra nyomták.

De a legbiztosabb módszer a teszt: javaslom, hogy töltsd le ingyenesen a Családi ház makettjét (kattints ide), nyomtasd ki, és állítsd össze. Ha a kész makett nem a kívánt eredményt adta, vastagabb papírra lesz szükség. Ha viszont megfelel az elvárásaidnak, akkor bátran megrendelheted Miniváros épületeit.

Remélem tudtam segíteni a papír kiválasztásábban, de ha kérdésed, észrevételed vagy véleményed van, írd meg bátran.