Menü Bezárás

Segítség

Az alábbiakban olyan segítséget, tippeket, trükköket, tanácsokat találsz, ami segít a papírmakettek elkészítésében. Így épületeid a lehető legszebbek, legtartósabbak lesznek.

ÖSSZEÁLLÍTÁSI SEGÉDLETEK

ÚTELEMEK ÖSSZEILLESZTÉSE
Miniváros két útelemét egy speciális kialakítású nyelvvel tudod egymáshoz rögzíteni. Mivel nem kell ragasztani, így bármikor szét tudod szedni őket, majd később újra összeilleszteni.
Az alábbi képeken azt láthatod, hogyan illessz egymáshoz két útelemet:

IMAG2580
Vágd ki az útelemeket, majd a nyelveket vágd be a vastag vonal mentén (lásd a képen).
IMAG2588
A két útelemet úgy kapcsold egymáshoz, hogy a nyelveket a bevágás mentén illeszd össze.
IMAG2619-b
A két útelemet óvatosan húzd, igazítsd a helyére, hogy a fehér útburkolati jelek összeérjenek.
IMAG2620
Ha jól csináltad, az útelemek pontosan illeszkednek egymáshoz. Ha meguntad a játékot, vagy kell a hely, csak óvatosan húzd szét a két elemet, és tedd egy páramentes helyre (pl. egy dossziéba). Ha újra játszani támad kedved, csak illeszd őket újra össze.

Az alábbi videó segíthet a kivágásban, összeillesztésben:

Az alábbi képre kattintva lementheted gépedre a segítséget (jobb egérgomb – mentés másként): ÚTEMELEK ÖSSZESZERELÉSI LEÍRÁSA (pdf)
ÚTELEMEK ÖSSZESZERELÉSI LEÍRÁSA (jpeg)

HÁTRAHAJTÁS, ELŐREHAJTÁS
A makettek összeállításához sokszor hajtogatni is kell, de nem mindegy, merre is hajtunk. Sok választás nincs, két irányba tudunk hajtogatni:
HÁTRAHAJTÁS
Ha a maketten szaggatott vonalat látsz:
Fordítsd úgy a makettelemet, hogy a rajz, minta feléd nézzen. A hajtandó részt pedig hajtsd hátra, a makett elem hátlapja velé, azaz magadtól el (lásd az alábbi képen).

ELŐREHAJTÁS
Ha a maketten pontozott vonalat (pont-vonal-pont-vonal…) látsz:
Fordítsd úgy a makettelemet, hogy a rajz, a minta szembe legyen veled, a hajtandó részt pedig hajtsd magad felé, a makettelem mintája felé (lásd az alábbi képen).

TIPPEK, TRÜKKÖK

HAJTOGATÁS
A kész makett akkor lesz szép, ha a hajtogatások egyenesek, nem törnek meg és nem adnak szabálytalan alakot.
Alapvetően két dologra kell odafigyelni:
Biegelés: a biegelés hajlítást jelent, a nyomdai eljárás során pedig azt a folyamatot, amikor a hajtásvonal mentén megnyomják a papírt, így azt könnyen és pontosan be lehet hajtani.
Otthoni körülmények között a pontos hajtogatáshoz Te is biegelhetsz: ehhez csak egy hegyes tárgyra van szükséged, amit egy vonalzó segítségével óvatosan végighúzvan karcolást ejtesz a papíron, ami ezzel könnyen hajthatóvá válik. Ilyen tárgy lehet egy biztonsági tű, egy csavar vagy egy olló hegye. Fontos, hogy ezt a hegyes tárgyat NE a papírra merőlegesen tartsd, mert akkor tépni fogja a papírt, az pedig nagyon csúnya, javíthatatlan hibát eredményezne. Inkább döntsd meg a tűt, ollót, így szép mélyedést ejthetsz, és nem sérted meg a makettelemet.

biegeles

Fontos az is, hogy ne nyomd rá nagyon a papírra, mert könnyen átszakíthatod azt. Kis gyakorlással könnyen ráérezhetsz, milyen szögben és milyen erősen kell a papíron húzni az eszközt. Javaslom az éles bevetés előtt gyakorolj egy üres lapon!
Ha megkarcoltad a papírt, utána a legszebb eredményt akkor éred el, ha a hajtást egy vízszintes tárgy segítségével végzed. Így a hajtás tökéletesen egyenes lesz. Ebben segítségedre lehet egy vonalzó, de személyes kedvencem az ún. japán spatula (lásd a képen). Ezekkel szép, egyenes hajtás lesz a végeredmény, így a kész maketted hibátlanul gyönyörű lesz.

IMAG2544

RAGASZTÁS
A ragasztásnál egy a fontos: hogy a ragasztás a kívánt helyen foltmentes és tartós legyen. Ehhez két dologra kell figyelni: a ragasztó anyagára, és az adagoló kiképzésére.
A papírmakettek ragasztásához színtelen papírragasztót használj. Kerüld a pillanatragasztókat, vagy a mindent-ragasztó termékeket. Ha nincs más, használhatsz fehér ragasztót is, de ha ráfolyik a mintára, az nem lesz túl szép.
A ragasztó adagolója lehetőleg csőrős legyen, mert ez segíthet abban, hogy a ragasztó tényleg csak a kívánt helyre kerüljön. Így elkerülheted, hogy a látható minták ragasztófoltosak legyenek.